FLUTD-home Inleiding De diagnose Tests Voeding
Problemen Fortekor & Semintra
Tips Links Laatste fase

 
TIPS

- Reaktiv Vloeibaar Tonicum
- Trovet MPT snoepjes
- medicijnen geven in capsules
- Convenia: 1 antibioticum-injektie voor 14 dagen
- Ipakitine: als nierdieet geweigerd wordt
- vocht geven
- slecht eten: tips
- dwangvoeren/spuitvoeren (uitleg met foto's) (op video)


REAKTIV VLOEIBAAR TONICUM

In december 2007 heb ik van mijn dierenarts een middel gekregen om Ben aan het eten te krijgen. Het heet Reaktiv Tonicum van Aniwell GmbH.  Het is vloeibaar en verkrijgbaar in flesjes van 45 ml. Het is vrij nieuw, dus niet elke dierenarts zal het in huis hebben.

Ben heeft regelmatig een dip in z'n eetpatroon: hij eet dan heel weinig tot ronduit slecht. Reaktiv helpt hem meestal weer goed op gang. Ik heb het op verschillende manieren gegeven, en mijn ervaringen en toepassingsmethoden vind je hier.

Reaktiv is verkrijgbaar bij de dierenarts, of eventueel online via Dierapotheker.nl

SNOEPJES: TROVET MPT (MULTIPLE PURPOSE TREATS)
Snoepjes  geschikt voor katten met o.a.. nierproblemen, voedselallergie, struvietproblemen, maag/darmstoornissen.


MEDICIJNEN slikken:

Als je een kat hebt die makkelijk pillen slikt, maar niet wil vanwege de smerige smaak, probeer dan eens de pillen in een capsule te geven. Ik geef indien nodig Ben alles in zo'n capsule (soms wel eens 3 meds. tegelijk in één keer). Kijk even op m'n FLUTD-site onderaan de pagina hoe ik dat doe.


ANTIBIOTICUM CONVENIA:

Convenia, een breedspectrum antibioticum van Pfizer Animal Health, goedgekeurd door de Europese Commissie voor de gehele EU op 19 juni 2006.
1 injektie is werkzaam gedurende 14 dagen, dus geen pillen meer etc.
Geschikt voor honden en katten.
Geschikt bij urineweginfekties, maar mijn dierenarts gebruikt het nu ook bij luchtwegproblemen, met tot nu toe goede resultaten. Geen bijwerkingen zoals diarree of eetlustverliest gemeld bij de gevallen die zij persoonlijk in behandeling heeft. 
Voor mensen met katten die niet te pillen zijn dus iets om te onthouden.
Informatie over Convenia


FOSFOR BINDERS:

IPAKITINE:

voedingssupplement ter ondersteuning van chronisch nierfalen. Het is een smakelijk poeder dat over het voer gestrooid wordt. 
Bevat als actieve bestanddelen calciumcarbonaat en chitosan.
Het calciumcarbonaat bindt fosfaten in de voeding. 
De Chitosan absorbeert giftige afvalstoffen.
Hierdoor worden de nieren minder belast. Te gebruiken in combinatie met nierdieet, maar zou zeker een optie kunen zijn als de kat een nierdieet weigert en gewoon voer blijft eten. Overleggen met de dierenarts.
Risico: Ipakitine bevat calciumcarbonaat, en is ongeschikt als een kat al een hoge calcium en fosfor heeft. Laat regelmatig dmv bloedonderzoek de fosfor en calcium-waarden controleren.

Informatie over Ipakitine

RENALZIN:

"Diervoeder ter ondersteuning van de nierfunctie in geval van chronische nierinsufficiëntie bij katten".  Een middel in vloeibare vorm dat fosfor in de voeding bindt zodat de nieren minder belast worden. Als een kat geen nierdieet wil eten zou je naar dit middel kunnen vragen bij je dierenarts. Zie de website van Renalzin.


VOCHT:

Waterbakken: Zorg dat je zoveel mogelijk verschillende soorten waterbakken hebt staan op diverse plekken in huis. Katten kunnen soms voorkeur hebben voor steen, of juist roestvrijstaal, of een simpele plantenonderzetter. Verschoon het water dagelijks. Bronwater wordt ook vaak lekkerder gevonden.
Spuitjes:
zelf vocht geven met een spuitje kun je proberen als je kat het toelaat. Ik vind een druppelaar (pipet) veiliger werken: je kunt beter doseren dan met een injektiespuit zonder naald. 
Geef het water langs de zijkant van het bekkie, met heel kleine beetjes. Nooit van voren recht naar achteren spuiten want je kat zal zich verslikken, en dat is niet goed.
Zelf onderhuids vocht spuiten:
uiteraard uitsluitend op advies/recept van de dierenarts. Dit wordt hier in Nederland nog steeds zelden door dierenartsen toegestaan, maar ik merk toch langzamerhand dat daar verandering in komt. In de USA wordt dit veel vaker gedaan.
 

VOEDING:

Nierkatten zijn meestal slechte eters. Ik heb hier al een lijst gegeven van de mogelijke dieten en alternatieven. Realiseer je dat een nierkat móet blijven eten, en dat niet eten heel slecht is. Geef meerdere/veel kleine maaltijden op een dag.

Daarnaast zijn er wat truukjes die ik zelf gebruikt heb. Ze helpen soms, of soms een tijdje:

  • probeer het voerbakje eens op een kleine verhoging te zetten:sommige katten krijgen last van maagzuur als ze naar beneden moeten buigen om te eten.
  • maak het eten warm, dan geurt het meer
  • ga er even bij zitten als je kat probeert te eten
  • roer met je vinger in het bakje: beweging in het voer wil wel eens aanzetten tot eten.
  • doe wat blikvoer op je vinger, of een paar brokjes in je hand.
  • gooi een klein beetje blikvoer vlak voor je kat op de grond, vaak likken ze het dan op, want katten hebben een instinkt om netjes te zijn
  • zorg dat je voor noodgevallen altijd een blik "astronautenvoer" in huis hebt met een paar spuiten. Ik krijg die spuiten gratis van de dierenarts. Soorten voer: Hill's a/d, Royal Canin Convalescence Support, Eukanuba High Calorie (zie onderaan Voeding-lijst)


DWANGVOEREN:
 

10-ml spuiten, gratis bij de dierenarts, met een (zwart) rubber uiteinde aan de duwer

Als je kat niet wil eten, dan zul je misschien na overleg met je dierenarts over moeten gaan tot "dwangvoeren" .
Dat is een rotwoord. Ik "dwangvoer" mijn nierkat Benneke nu al sinds september 2004 omdat hij anders te mager wordt. Hij eet verder zelf droge brokken van z'n nierdieet, maar weigert categorisch om zelf natvoer te eten. Dat dwingen valt bij hem erg mee. Ik noem het liever bijvoeren, en maar heel soms komt er dwang aan te pas. 

Als echter het leven van je kat ervan af hangt, en je weet dat het bijvoorbeeld tijdelijk is totdat medicijnen aanslaan, dan kun je - ook al is het dwang - toch besluiten om het te doen. Iedereen neemt daar z'n eigen beslissing in, uiteraard in overleg met de dierenarts. Het is een moeilijke beslissing, want je gaat dan ook nadenken over kwaliteit van leven bijvoorbeeld.

Ik gebruik Hill's a/d om bij te voeren, leng het aan met warm water, vul de spuiten. Ik vul afhankelijk van de hoeveelheid alle spuiten tegelijk zodat ik achter elkaar door kan gaan als ik eenmaal ga voeren. Zorg dat je een rustige plek kiest, doe de spuit aan de zijkant in het bekkie (dus niet recht van voren zo de keel inspuiten) want anders verslikt hij zich. Ik laat Ben nooit worstelen: als hij niet meer wil laat ik hem even rondlopen (ik sluit de keuken af) en begin dan heel rustig weer opnieuw.

Hill's a/d is geen nierdieet. Omdat Ben's waarden nog niet slecht zijn, en de dagelijkse bijvoeding heel duidelijk een gunstig effekt heeft op z'n totale eetgedrag, kan ik voorlopig doorgaan met a/d. Hij krijgt nu per dag 1/3 blikje.... Zodra zijn crea en ureum gaan stijgen zal ik daarmee moeten stoppen, en ga ik proberen om het natvoer van een nierdieet via de spuit te geven. Of dat gaat lukken is maar helemaal de vraag.

Hier zie je in foto's hoe ik Ben met de spuit voer.

Spuiten:
hierboven zie je al een foto van een gewone voedingsspuit, verkrijgbaar bij o.a. je dierenarts. De hele kleine spuiten van bv. 2 ml. zijn veel te klein: je krijgt dan nooit voldoende voer naar binnen. Een kat die volledig in hongerstaking is zou eigenlijk minstens 1 blikje Hill's a/d per dag moeten eten. Meestal mag je blij zijn als je dan al 1/2 tot 3/4 blik naar binnen krijgt.Neem dus minstens een 10-ml spuit: die zijn goed te hanteren.

Je zult merken dat die spuiten regelmatig vernieuwd moeten worden, omdat de rubber tip van de duwer vet slaat. De duwer gaat dan haperen en sputteren....heel vervelend voor de kat die opeens een guts voer in z'n keel geschoten krijgt. Vernieuw de spuiten dus regelmatig. Als je een kennis in de USA of de UK hebt, dan zou je kunnen vragen of die in bijvoorbeeld vogelspeciaalzaken kan vragen naar O-ring Feeding Syringes. Baxa heeft de beste vind ik. Deze spuiten hebben geen rubber tip, maar een tip van siliconen, die niet vet slaat en maanden meegaat. Ik betaalde voor 10 spuiten slechts $ 7.50. Geweldige spuiten!
 


baxa spuit met smalle (zwarte) siliconen tip

 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden. 
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.