FLUTD-home Inleiding De diagnose Tests Voeding
Problemen Fortekor & Semintra
Tips Links Laatste fase

 
TESTS
Mijn Ben krijgt regelmatig een bloedonderzoek. In tijden dat hij zich goed gedraagt, en redelijke eetlust heeft, zal er ongeveer iedere 3 tot 4 maanden een onderzoek gedaan zijn. Maar in tijden van crisis was dat wel eens met een maand ertussen of zelfs een week.
Naar mijn gevoel hangt de frequentie af van:
 • leeftijd: wil je een oude kat nog plagen?
 • conditie: zijn de nieren al heel slecht?
 • eigen instelling: wil je weten, meten en vechten?
 • je dierenarts: wil die dat ook?
Ook heeft Ben inmiddels 2 keer een echo gehad: op de eerste in 2002 had hij nog 2 mooie goed uitziende nieren. Op de tweede in 2004 was de linkernier heel sterk verkleind door onbekende oorzaak.
Ook is een keer zijn bloeddruk gemeten.

De onderzoeken kunnen bloedtests, echo, röntgenfoto, bloeddrukmeting, biopten etc. omvatten, al naargelang de problemen. Vaak zijn er bij nierpatienten meer problemen aan de hand (hart, schildklier, maag-darm, bloeddruk enz.)


 
En als hij dan toch onder narcose moet, dan kam ik hem maar meteen helemaal goed uit.

 
Mijn filosofie over onderzoeken:
Ik heb de tijd en gelukkig nog de middelen om Ben de onderzoeken te laten geven die nodig zijn. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk te letten op de zin van zo'n onderzoek, en vooral ook op de stress die het hem geeft. Gelukkig is hij een relaxte kat die rustig ligt te maffen in z'n mand op weg naar de dierenarts. Maar als hij heftig zou vechten, of spugen en plassen en poepen van de stress, dan zou ik natuurlijk heel anders reageren. Dan leeft hij maar korter, maar wel zonder die angst. Het is moeilijk om een gulden middenweg te vinden....daar moet je zelf in groeien.

Als je een goeie dierenarts hebt die niet meteen een nierkat wegstuurt met een dieetje en Fortekor ... "en zoek het zelf maar verder uit" ..... dan zal hij/zij aangeven wat je het beste met je kat kunt doen. Maar veel hangt ook af van je eigen wens en aktiviteit.


 
Bloedonderzoek
Hieronder staat als voorbeeld een gedeelte van Ben's laatste bloedtest. Er worden meer uitslagen gegeven maar dit zijn de standaard-dingen die ik graag wil weten. Niet zozeer dat ik exact weet wat ze betekenen, maar wél dat ze al snel een indicatie kunnen geven dat er iets mis gaat. Een gedeelte moet naar Utrecht opgestuurd worden.
 • creatinine:  206  (71 - 212)
 • ureum:  13.78  (5.71 - 12.85)
 • HCT:  44.2  (24.0 - 45.0)
 • Natrium:  153 (146 - 158) 
 • Kalium:  3.9  (3.4 - 5.2)
 • Calcium:  3.11 (2.36 - 2.86)
 • Phosphor (fosfaat):  1.48 (0.89 - 2.05)
Achter de uitslagen horen de normaalwaarden tussen haakjes te staan, zodat je kunt zien of een waarde hoog, laag of normaal is. Er zijn verschillende machines die gebruikt worden, die ieder hun eigen onder- en bovenwaarde hebben. Je mag dus nooit waarden vergelijken als je niet zeker weet dat die op dezelfde machine gemeten zijn  !!!!

Mijn dierenarts wil dat Ben nuchter is voor een bloedtest. Eigenlijk vanaf 18.00 uur de avond ervoor. Met zwaar onderhandelen heb ik er middernacht van weten te maken: Ben raakt nogal ontregeld door dat nuchter blijven en pikt dan heel moeilijk weer de draad op met eten.
Ik weet dat er dierenartsen zijn die nuchter blijven niet nodig vinden.


Als je kat ouder wordt, kun je je afvragen hoe de conditie van de nieren is. De E.R.D. HealthScreen Urine test kan heel kleine hoeveelheden albumine in de urine opsporen. Als dit gevonden wordt is er sprake van nierschade. Deze test kan al in een heel vroeg stadium, als er nog niets aan je kat te merken is, aantonen dat er iets niet goed zit met de nieren. Verder onderzoek moet dan gedaan worden om de oorzaak op te sporen. Er kan sprake zijn van Chronische Nierinsufficientie, maar er kan ook een achterliggende oorzaak zijn die behandeld moet worden, zoals bv. een verwaarloosde urineweginfektie.
De website van Heska, de fabrikant van de E.R.D. test geeft informatie in het engels.


© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden. 
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.