FLUTD-home Inleiding De diagnose Tests Voeding
Problemen Fortekor & Semintra
Tips Links Laatste fase

 
PROBLEMEN 

Hier was Ben flink ziek. Broodmager, met een zichtbare ribbenkast en een spits koppie ging hij voor me op de loop. Het brak m'n hart, en toch moesten we doorgaan. Ik kreeg hem uiteindelijk weer "aan de praat" met een soort astronauten-voer: Hill's Prescription Diet a/d. Het is geen nierdieet, maar als een nierkat niet meer eet is alles toegestaan.

 
Problemen die zich o.a. kunnen voordoen:
 • uitdroging
 • constipatie
 • misselijkheid
 • braken
 • niet eten
 • hoge bloeddruk
 • kaliumproblemen
 • calciumproblemen
 • bloedarmoede
 • blaasontstekingen
 • hart/longproblemen
 • schildklierproblemen
 • gebitsproblemen
Uiteraard heb je hierbij hulp nodig van je dierenarts. 

Soms zal je kat verder nergens last van hebben, en soms lijkt het alsof er een sneeuwbaleffekt optreedt en gebeurt het ene na het andere. Alle varianten daar tussenin zijn ook mogelijk. Probeer je niet van tevoren ongerust te maken, en te genieten van deze dag van vandaag. En knuffel je katje!

Er zijn een paar dingen die ik opgenoemd heb waar je makkelijk zelf iets aan kunt doen (in overleg met je dierenarts!) en die het leven van je kat aangenamer kunnen maken.
Vaak hebben nierkatten bijvoorbeeld last van misselijkheid door maagzuur. Zelfs bij een oude kat, waar je niet meer aan wilt "sleutelen" kun je met een simpel pilletje een einde aan die misselijkheid maken.

Als je een kat hebt die makkelijk pillen slikt, maar niet wil vanwege de smerige smaak, probeer dan eens de pillen in een capsule te geven. Ik gaf Ben alles in zo'n capsule (soms wel eens 3 meds. tegelijkertijd in één keer). Kijk even op m'n FLUTD-site hoe ik dat doe.

Er zijn nog 2 zaken waar je zelf veel aan kunt doen: de constipatie en het niet eten.

Constipatie:
Hou heel goed in de gaten dat je kat regelmatig poept. Schrijf het op indien mogelijk want je vergeet het gegarandeerd. Doordat een nierkat vaak vocht tekort heeft kan de poep in de darm keihard worden. En dan krijg je een prop, misselijkheid, braken, diarree (óm de prop heen) zodat er vaak een klisma nodig is om het weer op te lossen. Als je merkt dat de poep hard is, dan kun je bij de dierenarts overleggen of je een laxeermiddel kunt geven.

Ik geef Ben dagelijks een dosis Lactulose-siroop. Bij de dierenarts bv. te koop als Tractonorm Lax of Laxatract. Ik vind de haarbal-remedies zoals Kat-a-Lax niet geschikt om langdurig als laxeermiddel bij constipatie te geven: dit zijn middelen om haarballen te voorkomen of kwijt te raken.

Lactulose wordt niet in het lichaam opgenomen, maar wordt samen met de ontlasting weer afgevoerd. Daarom is het bijvoorbeeld ook geschikt om aan een kat met diabetes te geven. Bovendien heeft lactulose nog een voordeel: het bindt ammonia in de darmen, zodat er minder ammonia uit de darmen in de bloedbaan komt, waardoor minder ureum aangemaakt wordt. Hoog ureum kan o.a. misselijkheid veroorzaken.  Pas echter op dat je niet - om een hoge ureum omlaag te krijgen - teveel lactulose gaat geven, want dat kan weer kramp en diarree geven, en in extreme gevallen leiden tot uitdroging.

Omdat ik 2 katten een onderhoudsdosis lactulose geef van 3 x daags 1 ml, koop ik de lactulose-siroop (niet de poedervorm) bij de apotheek. Dat is stukken goedkoper dan bij de dierenarts: voor 2 flessen van 500 ml betaal ik € 12,00. Let wel op dat je lactulose koopt 667 mg/ml, zonder een toegevoegd fruitsmaakje.

Niet eten:
Als een nierkat pertinent niet wil eten van z'n nierdieet, ook niet als je het eerst mengt met z'n gebruikelijke voer, neem dan contact op met je dierenarts. 

Het is in veel gevallen belangrijk dat een kat met een nierprobleem een dieet krijgt dat de nieren spaart. Maar dat moet wel gegeten worden. Het kan gebeuren dat je moet kiezen: een verantwoord dieet moet niet betekenen dat je straks een dode kat hebt. Een kat die weigert te eten gaat zich steeds beroerder voelen, waardoor hij steeds minder geneigd is om te eten. Een vicieuze cirkel die snel doorbroken moet worden. Bij mij is 1 dag niet eten de limiet. Ik heb de ervaring bij Ben dat het daarna heel moeilijk wordt om hem weer "vlot te trekken"..... 

Als je kat echt in hongerstaking gaat, geef dan 't kan niet schelen wat. Een nierkat moet dus blijven eten!! Probeer iets wat hij lekker vindt: kip, vis, rosbief, Whiskas enz enz. Lukt dat allemaal niet meer, dan kun je overwegen om je kat te gaan "dwangvoeren" wat ik liever noem "spuitvoeren". Uiteraard doe je dit in overleg met je dierenarts. Ben vindt het meestal prima dat ik hem met de spuit (bij)voer, en vaak ook wel gezellig volgens mij.....al die extra aandacht. Maar hij verzet zich ook wel eens, en gaat dan grommen. Tot nu toe heb ik het altijd nog van hem gewonnen, met truukjes als elk hapje tellen (dat werkt echt!). Later kun je dan weer proberen om je kat langzaam terug te brengen naar z'n nierdieet. 

Als je kat categorisch nierdieet blijft weigeren, en hij wil ook geen Seniorenvoer uit de dierenwinkel,  dan zou ik persoonlijk ervoor kiezen om hem die laatste tijd lekker te laten genieten van z'n gewone favoriete voer.

Wat bij mijn Ben, die altijd heel theatraal en gedecideerd alle blikvoer weigerde, goed heeft geholpen is Hill's a/d. Uitsluitend bij de dierenarts te koop. Ik geef het in een spuit (gratis bij de dierenarts) aangelengd met een klein beetje water (meteen goed voor extra vocht). Voor meer soorten astronautenvoer zie de Voeding-lijst.


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden. 
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.