FLUTD-home Inleiding De diagnose Tests Voeding
Problemen Fortekor & Semintra
Tips Links Laatste fase

 
NIERKATTEN:
een héél klein beetje inzicht

 

dit is Ben
 
Ben is geboren op 2 februari 1998.
Hij was 4 jaar oud toen een bloedtest uitwees dat hij een nierprobleem had. Hij is nu bijna 7 en heeft al veel ups en downs achter de rug. Zijn linkernier is inmiddels heel erg klein geworden. Ik heb geleerd te leven bij de dag. Nu gaat het erg goed met hem, mede dankzij het bijvoeren dat ik doe. Ik zie hem met z'n grote lijf rennen en springen, en voor mij heeft hij het eeuwige leven……ook al weet ik dat dit niet zo is.

Als je een jonge kat hebt met een nierprobleem, is dat heel slecht te verteren. Al zo lang van tevoren te weten dat je kat niet oud zal worden .... dat is moeilijk. Mijn twee oudjes Poeki en Dinky overleden op hoge leeftijd (18 en 17) aan chronisch nierfalen, en op een of andere manier is dat beter te accepteren, hoewel het gemis net zo erg is.

Misschien heb je - net als ik indertijd - te horen gekregen dat je kat een nierprobleem heeft.
Of ligt je kat zelfs bij de dierenarts aan een infuus, met ernstig nierfalen.
Mijn hart gaat naar je uit, want dat is heel triest.
Misschien is je verteld dat het een hopeloze zaak is, maar hou moed en ga hier eens lezen.

Ik ga proberen om wat dingen die ik geleerd heb op een rijtje te zetten. Geen uitleg hoe de nieren funktioneren: dat kan en wil ik helemaal niet omdat het zo'n moeilijke materie is. Die uitleg kun je beter aan je dierenarts vragen, of maar op internet zoeken.

Belangrijk om te onthouden:
een kat met verminderde nierfunktie heeft meestal ook een verminderde weerstand, en zal daarom sneller hulp van een dierenarts nodig hebben en van medicatie die de nieren zoveel mogelijk spaart. Zeg daarom vooral tegen een weekend-of noodarts dat het gaat om een nierkat.


Update:
Op 19 november 2008 is Ben ingeslapen. We hadden geen keus meer. Aan al die jaren van ups en downs was een einde gekomen. Ik heb hem laten gaan......

Hij heeft veel goede tijden gekend, maar ook moeilijke inzinkingen gehad, en het was klaar zo, het hoefde niet meer. Hij is heel rustig en vredig heen gegaan.

Ben bleek voor velen die hier komen een symbool van hoop te zijn. Laat je asjeblieft niet ontmoedigen en blijf hoop houden!

Hier kun je lezen hoe het gegaan is.

 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden. 
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.