CARRIE'S  JETTY

 

 
 
Lelies kunnen dodelijk zijn voor een kat!

Informatie:   Lelievergiftiging bij de kat
 
 


 

Wat er met Jetty gebeurde:

Jetty werd als klein zwerfkitten, onder de vlooien, gevonden. Jetty was grijs, haar vacht zo zacht als zijde, met een beetje wit, en een grijs gestreepte staart. Ze keek zo onschuldig....zo vol vertrouwen....ze veroverde Carrie's hart. 
Ze groeide op in Carrie's huis, als een binnenkat. Op de afgeschermde veranda ving ze wel eens een kleine hagedis, maar die at ze nooit op. Ze bracht ze naar binnen, om mee te spelen, of om aan Carrie te laten zien.
 
Ze had een gelukkig leventje, tot de dag dat een ramp gebeurde. 
Op een zondag begon Jetty te braken: er kwamen blaadjes van een lelie tevoorschijn. Carrie had een grote bos lelies bovenop een kast staan, zodat de katten er niet bij konden komen. Blijkbaar was er een bloem uitgevallen en op de grond terecht gekomen, en had Jetty die opgegeten. Ze werd apathisch, at niet meer, kon niet meer opstaan. Als ze probeerde te lopen konden haar pootjes haar niet meer dragen. Ze had geen koorts. 

De dierenarts nam haar op voor onderzoek, en zei dat een lelie hooguit voor irritatie zorgde, maar niet giftig was. Op een emailgroep hoorde Carrie echter dat een lelie zéér giftig is voor katten, en akuut nierfalen kan veroorzaken. Het eten van slechts één blaadje of zelfs een gedeelte daarvan kan voldoende zijn om een onomkeerbaar proces in werking te zetten dat leidt tot de dood. Tenzij er snel en adequaat wordt ingegrepen, o.a. door de kat onmiddelijk intraveneus infuus te geven, en eventueel medicatie.

Jetty overleed 4 dagen later, op donderdag 24 februari 2005. Ze was bijna 4 jaar oud. Ze rust nu in de tuin. Aan weerskanten heeft Carrie jasmijn geplant.

Deze pagina is gemaakt voor Jetty, om haar niet te vergeten.
En voor Carrie, die zo héél voorzichtig was, maar toch door het noodlot werd afgetroefd.

Jetty: september 2001 - 24 februari 2005

 


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website
in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.