JEEP, MIJN "CHOCOLADE-VRIENDJE" 
EN ZIJN SOULMATE - BROERTJE TEASER

Jeep..........

Verhaal van een diabetespatientje en zijn broertje
 verteld door Dirk.

Jeep, die ik eigenlijk Gold'N Brown heb laten noemen (naar het liedje van de The Stranglers en omdat hij een chocolate jasje heeft en gouden oogjes, maar die vervolgens via GB gepromoveerd werd tot Jeep), kreeg begin vorig jaar last van z'n tandjes. Duidelijk wat tandsteen en dus naar de dierenarts. Bij het schoonmaken van z'n gebitje bleek dat er misschien een paar kiesjes getrokken moesten worden omdat de wortels bloot lagen. 
Maar er werd ook een tumortje onder z'n tong ontdekt... De "huisarts" durfde aan beide niets te doen en we werden doorverwezen naar een chirurg.
Omdat die chirurg Jeep al bijna een keer om zeep had geholpen (Jeep was chryptorchide - een balletje was niet ingedaald en zat heel erg ingekapseld) en door hem schandalig slecht was gehecht (spoedreparatie bij de huisarts was nodig en die kat was dermate grof behandeld - wond van 14 cm(!!) - dat hij een half jaar incontinent is geweest en eigenlijk niet meer zindelijk is geworden) zag ik dat niet zitten.
Een andere dierenarts durfde het wel aan om het tumortje te verwijderen maar vond het een beetje teveel om gelijk die kiesjes te trekken. Intussen had ik het idee dat z'n schildklier op dat moment te traag werkte (typerende kale plekken), en de lab uitslagen gaven me gelijk. Het tumortje bleek, hoewel het er anders uitzag, gelukkig niet kwaadaardig. 
Maar Jeep werd weer ziek. 
Omdat de antibiotica niet leek te helpen kreeg hij dexamethason. Maar Jeep ging zienderogen achteruit en wilde niet meer eten of drinken hoewel hij niet de indruk maakte dat hij het opgaf. Ik was al bezig om inslapen en sectie te regelen omdat het woord FIP gevallen was, maar ik dat niet geloofde en het zelf bij een lijkschouwing wilde zien. 
Ik heb toen iets anders bedacht: ik geef hem een absurd hoge dosis Ketofen en een stevige dosis Baytril. Z'n behandelende arts had haar twijfels maar raadde me aan om dan gelijk met de dexa te stoppen. De huisarts keek me ook heel bedenkelijk aan maar gaf me mee waar ik om vroeg. Beiden zeiden me dat ik Jeep zou kunnen vermoorden...
Binnen een dag begon Jeep weer te eten.
Toen hij weer wat opgeknapt was werd het tijd om toch maar wat aan die kiesjes te doen. Omdat ik z'n drink- en plasgedrag niet vertrouwde liet ik eerst maar weer wat bloed testen  ("kijk maar even want volgens mij zijn of z'n nieren kapot of hij heeft suiker"). Z'n glucose bleek te hoog voor de machine om een uitslag te kunnen geven.... In ieder geval was het beter om geen operatie te doen.
Sindsdien krijgt Jeep 2 maal daags een flinke dosis insuline. 
Achteraf lijkt het er op dat hij een heel ernstige alvleesklierontsteking heeft gehad - die nu dus ook helemaal kapot is - en was de medicatie die ik had bedacht nog niet zo slecht. 
Meten gaat bij hem heel erg lastig en daar pest ik hem dus ook bijna niet mee. Glucosemeter en spuitjes bestel ik in Duitsland (echt veel goedkoper dan hier bij de dierenarts of apotheek).
Jeep's tandvlees geeft op het moment geen reden om iets aan de kiesjes te doen. Hij doet het nu redelijk op de insuline maar ik weet dat hij niet oud zal worden.

Dirk

VERVOLG

Jeep is op 6 december 2003 overleden. 
Hij kon niet meer. Z'n bloedsuikerspiegel bleef op astronomische waarden ondanks hoge doses insuline (lager dan 19 !!!! is nooit gemeten) en uiteindelijk eiste dat z'n tol van alle vitale organen.....ik denk dat z'n nieren het begeven hebben maar heb geen sectie laten doen.
Van niet helemaal fit tot ziek tot doodziek ging heel erg snel. Z'n broertje Teaser bleef heel lang bij hem en ze waren net zo onafscheidelijk als toen ze bij me kwamen na de lange reis uit Canada.
Op die zaterdagochtend zag ik dat Jeep stervende was en hij vroeg om hulp. Hoewel het mannetje op sterven na dood was (ik kon hem in een open mandje meenemen) presteerde de dienstdoende dierenarts het om zelfs het laatste wat je voor je vriendje kan doen te verknoeien ... ik ben zelfs nog terug gereden naar die dierenarts omdat ik op de weg naar huis zag dat Jeep weliswaar niet meer bij kennis was maar beslist niet dood. De reactie was:  "ja, die "stuiptrekkingen" komen wel vaker voor bij dit middel...". Uiteindelijk is Jeep zo'n 20 minuten na de zogenaamd fatale injectie in de auto overleden.
Het arme mannetje, hij had al zoveel meegemaakt......

Toen Jeep er niet meer was liet Teaser niet veel merken maar hij trok zich terug en werd een zolderkatje. Hij miste z'n broertje en daar konden de voorzichtige toenaderingspogingen van Serra niets aan veranderen. Allebei teveel lidtekens op hun ziel om zich ooit nog te binden.
 ......en Teaser

5 juli 2004
Vandaag is Teasertje plotseling overleden.......hij wist blijkbaar dat het ging gebeuren en heeft op me gewacht.

Teaser blijkt de nacht doorgebracht te hebben in een kattenbak (sinds een paar dagen kwam hij weer van de zolder af) en dat is geen best teken. Ik zie dat hij er heel hard mauwend vandaan komt, en geeft dan een schreeuw die ik alleen maar ken van een kat met een hersenbloeding. Maar hij rent achter mij en de bak met brokjes aan naar boven. Probeert op m'n bureau te springen maar lazert er direct af (gebeurt wel vaker, zoals afgelopen zaterdag toen hij zich vasthield met z'n bekkie ..... tot op het bot in mijn "verkeers"vinger) en gaat vervolgens bovenaan de trap liggen. Pupilreactie normaal en pootjes ook niet koud, dus misschien toch niets aan de hand? Ik zie dat hij door een vlootje wordt gepest, dus ik naar beneden om even de Frontline te halen onder het motto "dan maar niet naar m'n werk met de ICE van 5 over 7". Toen ik terugkwam kon hij al niet meer op z'n pootjes staan. Hij mauwt nog wat, probeert die vlo te grijpen en rolt op z'n zij. Binnen een minuut in een zware shock en een paar minuten later dood. 
Als je het schrikkeljaar compenseert precies 7 maanden na z'n broertje.

Lieve Jeep en Teaser, ik troost me met de gedachte dat jullie weer samen zijn. 

Dirk
 


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website
in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.