zondag 30 december 2007

Ik heb vakantie!

en vandaag voor het eerst heb ik een dag dat niks "moet" ..... Geen boodschappen, geen bezoek ontvangen of afleggen, geen poetsen en boenen. Ik heb zorgeloos en gedachteloos heerlijk uitgeslapen, mam verzorgd, samen koffie gedronken, op de hometrainer m'n programmaatje gefietst en lekker gedoucht. Wat een luxe.

De erwtensoep staat op te warmen. Tegenwoordig maak ik vaak zelf erwtensoep. Vroeger was dat een hele dag-lang durende happening, maar tegenwoordig smokkel ik en is het in 2 uur klaar. Overheerlijk volgens familie. De vrieskou moeten we er maar bij denken.

Benneke heeft sinds m'n laatste bericht weer voor het nodige gedoe gezorgd. De ochtend voor kerst leek hij iets met z'n oog te knijpen, en 's avonds liep de pus eruit....fijn op kerstavond. Gelukkig heb ik altijd Fucithalmic oogzalf in huis speciaal voor hem, en op dit moment is het al weer een stuk beter. Eergisteren vond mam dat hij stonk....en ja, als ik m'n neus in z'n vacht duwde rook je een urinelucht. Niet omdat hij zich beplast zou hebben, maar blijkbaar heeft hij nogal wat afvalstoffen in z'n bloed. 's Nachts kwam hij nog om eten vragen, maar vanaf 03.30 uur besloot hij niks meer te willen eten. De hele dag lag hij te slapen, dus gisteravond heb ik maar weer een flesje Reaktiv tevoorschijn gehaald en door z'n a/d gemengd, tot grote vreugde van Joris en Coco. Ben met de spuit gevoerd, Joris en Coco een klein likje gegeven, en warempel: een paar uur later ging Ben weer eten. Vraag me niet of het door de Reaktiv komt, maar het is wel opvallend. Ik ga volgende week toch maar een doos van die flesjes kopen.

Het is hartverwarmend om te merken hoe mensen graag willen dat het beter met je gaat. Er is me namelijk al een paar keer gevraagd hoe het afgelopen is met PijnManagement. Als ik dan vertel dat het heel erg goed bevallen is, en ook heel goed geholpen heeft, denkt men dat "dus" de pijn minder is geworden. En moet ik uitleggen dat dat helaas niet zo is, maar dat ik nu wat truukjes heb geleerd om er beter mee om te gaan. Voor mij is dat een enorme verbetering, en ik merk het ook aan m'n lijf. Ik funktioneer beter, maar realiseer me ook hoe het eigenlijke werk nu pas begint. Want 7 weken lang intensief samen met anderen bezig zijn, thuis opdrachten maken en stukken uit een boek lezen, brengt je in een bepaalde sfeer zodat je opeens meer aankunt. Eenmaal op jezelf teruggeworpen moet je oppassen dat het niet als zand tussen je vingers wegglipt en verwatert.... daarom zijn ook terugkom-dagen eind januari en eind mei gepland. En daar ben ik nu dus mee bezig: heel bewust kijken hoe ik de dingen nu doe, en of ik verbeteringen kan aanbrengen. Volgende week ga ik beginnen met zwemmen in het reuma-bad samen met straaloogje. Maar eerst nog even oujaarsavond zien te overleven .....

Het boek waar we tijdens PijnManagement mee gewerkt hebben is ontzettend verhelderend, vooral het stuk over belasting en belastbaarheid is zo herkenbaar (ook voor mensen die tegen een burn-out aan zitten):

"de Pijn de Baas" van Frits Winter, isbn 9789055134113, Distributie RuitenbergBoek, 13.57

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Heerlijk zo'n dag voor jezelf, ik heb 2 weken vrij gehad en doe gewoon zo min mogelijk. Even bijtanken om er weer tegenaan te gaan.
Ik begrijp wat je bedoelt dat je beter met de pijn kan omgaan en dat die pijn niet weg is. Het is toch super dat je zoveel hebt bereikt dit jaar.
marijke

zondag, december 30, 2007 2:24:00 PM  
Blogger marga zei...

Ik vind het maar een raar gevoel ... zo'n dag. Weet meteen even niet meer wat ik met mezelf aanmoet. Niks doen is de laatste jaren zelden voorgekomen.

En ik vind ook dat ik enorm veel bereikt heb het afgelopen jaar. Het allerbelangrijkste is dat ik weer een beetje greep op m'n leven heb gekregen, hoe kwetsbaar dat misschien ook is. Geen hulpeloos slachtoffer meer, niet meer iemand die alleen maar pijn heeft en verder niks anders meer weet dan dat ze moet doorgaan met verzorgen en werken. Maar ik heb ook veel te danken aan behulpzame mensen en goeie hulpverleners.

Marijke, ik hoop dat jij het ook wat makkelijker gaat krijgen joh. Je verdient het.

zondag, december 30, 2007 2:36:00 PM  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina