zaterdag 27 oktober 2007

Spitsroeden lopen


Sinds het bezoek aan de dierenarts ging het goed met Ben. Donderdag kreeg hij nog een pijnstiller, maar hij had geen aandrang meer, en dus gaf ik gisteren niks meer. Ik moest met mam naar de begrafenis van Dora, dus ze zouden alleen zijn. Alle katjes lagen lekker rustig. De kattenbakken had ik helemaal schoongemaakt, zodat ik goed zicht zou hebben op wat ze gedaan hadden. Toen ik thuiskwam was alles in orde. Ben gedroeg zich voorbeeldig, en hij at ook heel goed.

Vanochtend zei ik tegen mam dat Ben zo te zien weer OK was en dat had ik dus niet moeten doen, want even later ging hij talloze keren op de bak na eerst gelukkig een redelijke plas gedaan te hebben. Af en toe zat hij te piepen op zo'n manier dat ik merkte dat hij pijn had. Hij moest ook poepen, dus ik had eerst hoop dat dit de bron van de ellende was, maar nee...daarna ging hij nog een paar keer zitten persen. Uiteindelijk ben ik met hem in bed gaan liggen en kwam hij tot rust, zonder pijnstiller. Sindsdien is hij niet meer op de bak geweest, maar heeft toch een paar keer uitstekend gegeten. Da's dus een goed teken.

Wat te doen als het echt spaak loopt? Ik zit te twijfelen. Moet ik hem een blaasoperatie aandoen (de 2e in een paar jaar), wetende dat hij in feite elk moment onoverkomelijke problemen kan krijgen door een niersteentje? Als dat de ureter gaat verstoppen dan is dat het einde. Nierstenen vergruizen bij katten kan nog steeds niet. Zijn conditie is verder vrij goed. Dierenarts Joost had hem niet meer gezien sinds zijn crisis een paar jaar geleden en hij was verbaasd. Ben was toen 6.1 kilo en nu 8 kilo.....klein verschil dus.
Ik zal met Liesbeth overleggen als ze terugkomt van vakantie. Maar het blijft erg moeilijk dus. Wat zouden jullie doen? Stomme vraag misschien maar ik ben wel benieuwd.

10 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Hallo Marga,
Wat een moeilijke vraag stel je hier! ik denk, hoe moeilijk ook, dat je het welzijn van Ben voor ogen moet houden; ik begrijp uit je verhaal dat een operatie niet afdoende is, ik hoop dat Liesbeth snel weer terugkomt zodat je kunt overleggen, ze weet zo ongeveer alles van jullie, zij lijkt mij ook de aangewezen persoon om je te adviseren.
Veel sterkte hoor.
groetjes Mieke.

zaterdag, oktober 27, 2007 9:51:00 PM  
Anonymous Erica zei...

Hoi Marga,
Ik kan me goed voorstellen dat je zit te twijfelen. Waarom moet Ben dan aan zijn blaas geopereerd worden? En is hij de vorige keer gauw hersteld van de operatie?
Ik denk dat ik niet voor een operatie zou kiezen, omdat Ben al zoveel heeft meegemaakt en omdat hij nog meer problemen heeft. Hopelijk kan Liesbeth je een goed advies geven. Ik wens je heel veel sterkte met alles.
Groetjes,
Erica

zaterdag, oktober 27, 2007 10:19:00 PM  
Blogger marga zei...

Erica en Mieke, Ben heeft Hypercalcaemie, d.w.z. een torenhoge calcium in z'n bloed. Oorzaak onbekend. Ken je die Calgonreclame met die verkalkte wamachine? Dit is een beetje wat er bij Ben gebeurt: die calcium slaat neer in z'n organen. We weten al sinds eind 2005 dat hij kleine steentjes heeft in z'n nier, en in z'n blaas. Hij heeft in augustus 2003 een blaasoperatie gehad om steentjes te verwijderen, maar ze zijn dus teruggekomen. Die operatie was vervelend, maar hij is er met wat probleempjes redelijk vlot doorheen gekomen. Op zich is het een vrij simpele operatie die ook meerdere keren gedaan kan worden. Normaliter zou je dit gewoon doen, maar ja....we weten dat die nier ook steentjes heeft, en waar zit verder nog calcium? Waar ligt voor Ben de grens? Hij toont goed, ligt nu weer rustig op m'n schoot, eet goed, dus dat is positief. Ik mˇet hier wel over nadenken omdat elk moment die plasbuis kan gaan verstoppen, en dan moet je opeens snel beslissen. Kan zijn dat hij nog een paar jaar leeft, kan zijn dat daarna de nier opeens acute problemen gaat geven....je weet het niet.
In ieder geval dank voor jullie reakties!

zaterdag, oktober 27, 2007 10:37:00 PM  
Blogger marga zei...

Dagje later.... ik ben er wel uit. Afgelopen week had ik nauwelijks de tijd om na te denken, en gisteren - ik zei het al - realiseerde ik me dat ik dit als de sodemieter wel goed moest overdenken. Ben kan elk moment verstoppen, en dan moet ik weten wat ik wil.
Vanochtend heb ik met vriendin Ellen overlegd, alles op een rijtje gezet, en dat bracht weer een beetje helderheid in m'n hoofd.
Als het "slechts" een kwestie is van een verstopping, dan laat ik inderdaad opereren, omdat Ben verder in zo'n uitstekende conditie verkeert. Maar als bv. over een half jaar door nieuwe steentjes weer een verstopping ontstaat, dan is het einde verhaal. Want dat zou teveel worden. Uiteindelijk doe je niet meer dan symptoombestrijding: het probleem zelf aanpakken is onmogelijk, want daar is nog steeds geen oplossing voor.

Overigens is het "lijdend" voorwerp van dit verhaal lekker aan het eten, heeft net als gisteravond een redelijke plas gedaan zonder voor- of nadrang.... dus ik ben voorzichtig optimistisch.

zondag, oktober 28, 2007 1:40:00 PM  
Anonymous Erica zei...

Ik zal voor je duimen dat het goed blijft gaan met Benneke.
Bedankt voor de uitleg en fijn dat je een beslissing hebt genomen.
Groetjes,
Erica

zondag, oktober 28, 2007 2:13:00 PM  
Anonymous Maret zei...

Jij kent hem natuurlijk het beste en ziet precies hoe hij waarop reageert. Moeilijke beslissing, maar gelukkig ben je er uit en hopelijk hoef je die beslissing voorlopig nog niet tot uitvoer te brengen.

Liefs,
Maret

zondag, oktober 28, 2007 7:19:00 PM  
Anonymous Nadine zei...

Lieve Marga,

Jij zei ooit eens tegen mij dat je soms niet weet waar een pad heen gaat, maar dat je voelt dat het het pad is wat je moet volgen.....
Als ik lees en zie hoe goed het gaat met Ben, zou ik hetzelfde pad gekozen hebben ;-)

Maar toch, de duimpjes draaien dat je het pad niet zult hˇeven nemen...
knuffie!
Nadine.

woensdag, oktober 31, 2007 12:49:00 AM  
Anonymous wendy zei...

Hoi Marga,

Ik ben blij dat je een beslissing hebt kunnen nemen, want het is heel moeilijk om iemand hierin te adviseren. Maar ik denk wel dat ik voor hetzelfde zou hebben gekozen, om de redenen die je zelf noemt. Maar ik hoop dat het voorlopig goed blijft gaan met Ben. Lijkt me zo naar om te zien als hij pijn heeft bij het plassen :-(.

Liefs,
Wendy

woensdag, oktober 31, 2007 8:30:00 PM  
Anonymous Agnes zei...

Hallo!

Bij toeval kwam ik op jouw log terecht. Ik typte in bij 'afbeeldingen' oude mannen sloffen en kwam zo op jouw log.
Maarre... wat een bijzondere Joris heb jij!
Als je wilt moet je maar eens op mijn log kijken en onze Joris aanschouwen... Is het soms familie?

Groetjes vanaf Ameland!
Agnes Boelens

woensdag, januari 09, 2008 11:22:00 AM  
Blogger marga zei...

Dag Agnes, ik heb je page even via Google opgezocht, en naar jouw Joris gekeken. Het zouden broertjes kunnen zijn....mijn Joris is wat lichter van kleur zo te zien, en wat langhariger. Hij is een kruising Maine Coon/Pers, dus haren genoeg ;-) Mooie katjes hebben jullie. Leuk dat je gereageerd hebt!
groet
marga

woensdag, januari 09, 2008 5:12:00 PM  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina