MARGALI'S WEBLOG

zaterdag 31 mei 2003

Gisteren heb ik me al een beetje bij vrienden zitten afreageren....dus veel van jullie weten het al. De urinetest van Ben, gisteren gedaan, leverde een vervelende verrassing op. De reden van de test was dat bij het bloedonderzoek vorige week opeens de creatinine en ureum (nierwaarden) flink gestegen bleken. Ze waren zelfs nog nooit zo hoog geweest en ik was ervan geschrokken. Mijn dierenarts zei dat voor een kat van Ben's afmeting en gewicht deze waarden best mochten, maar omdat het me niet lekker zat spraken we af om een urinetest te laten doen. Als het soortelijk gewicht lekker hoog zou liggen (1045-1055) dan zou ik me gerust kunnen voelen omdat dit een teken is dat de nieren nog prima de urine concentreren, en dus goed hun werk doen.
Dit was de uitslag:
soortelijk gewicht 1045
prot. +
pH 6.0
bloed: +++
Er zit dus flink veel bloed in z'n urine, en dat gecombineerd met een voor Ben te lage pH (zou 7 moeten zijn), plus die verhoogde creatinine en ureum doen denken aan een ontsteking in de nieren. Plus risico van oxalaatvorming. Hij heeft een kuur Synulox gekregen en over 10 dagen opnieuw urinecontrole.
Ben is in de zevende hemel: hij mag weer echte pillen slikken in plaats van gebakken lucht.....en ik loop te balen als een stekker.
De laatste weken loopt hij 's nachts door het huis te schreeuwen....ik vroeg me al af wat dat nou weer te betekenen heeft. Hormonen ??? Toch z'n nieren? ...ik weet nog van al die berichten op de CRF-Support List over "howling cats" .... moet die berichten toch eens terugzoeken. Kijken wat het betekent....ůf het iets betekent.

Ik weet dat Ben's nierwaarden niet schrikbarend zijn, maar ik had gehoopt dat hij wat dat betreft helemaal in orde was, en dat blijkt dus toch niet zo.

donderdag 29 mei 2003

Liquid Silk....maakt de vacht zijdezacht, goed kambaar, en mooi glanzend.
Contraindicatie: de aanwezigheid van een parketvloer.
Ik heb zojuist bijna een doodsmak gemaakt: gisteravond heb ik Ben weer ingesmeerd met dat spul ( doe ik 2x per week ) en hij vindt het wel lekker zo aan zijn gedrag te zien. Maar blijkbaar heeft hij daarna zich uitgebreid liggen wassen op de parketvloer, waardoor dat spul ook op de vloer terecht is gekomen. 't Was net een ijsbaan......

dinsdag 27 mei 2003

De plas is in het toilet verdwenen: ik weet namelijk niet wat het effect is van de Drontal pil die hij gisteren heeft geslikt. Was ik vergeten. Al met al toch leuk om te ontdekken dat hij zo regelmatig plast. Ik heb altijd zo op Joris gelet.....van Ben weet ik niet zo precies wat zijn ritme is.
Als ik het goed bekijk gaat Coco normaal gesproken 4 tot 5 keer per etmaal. Ben 4 keer, en Joris 3 keer.
Lach me maar uit.....maar het klopt wel.

maandag 26 mei 2003

Ik heb een plas....
Hij was een uur te laat met plassen, maar goed....ik moest toch afwassen en kattenbakken uitscheppen. En tussen neus en lippen door, in het voorbijgaan, kon ik het schoteltje uit m'n broekzak trekken toen hij op de bak ging, en onder z'n kont duwen. Alleen ....nu weet ik niet of ik die plas wel wil .....
Hij staat in ieder geval in de koelkast, dus ik kan er nog over nadenken. In ieder geval heb ik geen zin om vroeg op te staan. Dus het zou deze avondplas moeten worden.En als ik die plas morgenochtend wegbreng, dan moet ik woensdag nog een keer daar heen om die kam op te halen. Misschien is vrijdag handiger, dan kan ik alles in een keer doen....

Ja ja.....de plasopvangexpert in de bocht.... vanaf 13.00 uur gaan opletten zei ik. Ik was rond die tijd thuis van m'n acupunctuurbehandeling, en had alle kattenbakken al weggezet behalve eentje, en zonder deksel. Nog gauw even stofzuigen, dan blijven de katten toch op de slaapkamer...... Vanuit het achterstuk (keuken, poezenkamer en hal) ga ik naar de achterkamer, en hoor prompt een driftig gegraaf. Jawel: Ben is niet bang van de stofzuiger als hij moet plassen.....Het was 13.30 uur. Z'n ritme klopt als een bus. Op naar de volgende plas dus. Misschien morgenochtend vroeg, want vanavond is er geen spreekuur om 22.00 uur.

Wat ben ik nou toch een gigantische sufferd... Vanochtend met m'n slaperige hoofd heb ik Ben z'n Drontal ontwormingspil gegeven (wat is dat toch een joekel van een pil zeg) en na een mislukte poging - want hij is het slikken verleerd - zat hij er in. Spuitjes water natuurlijk als beloning. Vervolgens loop ik naar de poezenkamer, en ga even kijken naar m'n mail, terwijl meneer vlak naast me keurig z'n nuchtere ochtendplas gaat doen.....kreun....ik stond erbij en keek ernaar. Ik zal dus vanaf 13.00 uur maar weer gaan opletten. Anders morgenochtend. Helaas....het had zo mooi kunnen zijn.
Dit weekend heb ik toch even gecheckt met een CRF-lister (iemand van de nierkatten-emailgroep) wat zij dacht van onze redenering dat als het soortelijk gewicht van Ben's urine tussen de 1045 en 1055 ligt, dan we dan veilig kunnen zeggen dat de verhoogde crea en urea niks betekenen voor hem. Ze was het met ons eens. Dus nu alleen die plas nog.

Ik heb met haar ook gemaild over Lactulose en blaasproblemen. In een artikel (klik hier) van het British Medical Journal staat dat het gebruik van Lactulose blaasontstekingen misschien zou kunnen helpen voorkomen. Dit gaat dan wel over de mens, maar is misschien (??) ook voor katten van toepassing. Als ik dan over zoiets email met iemand die een scheikundige/bodemkundige/wetenschapper is [correctie: ze is geen van allen, maar "slechts" iemand die veel aan zelfstudie doet] dan voel ik me wel een enorme klungel. Toch is ze zo vriendelijk om het uit te leggen. Lactulose wordt niet via de darm opgenomen in het lichaam. Het zorgt wel voor een bepaalde verandering in het darm"klimaat" waardoor de goede bacteriŽn (de "good guys") die in de darm aanwezig zijn meer de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen om de "bad guys" te lijf te gaan. Uiteraard spelen ook andere faktoren, zoals goede voeding, daar een grote rol bij. Omdat anus en plasopening vlak bij elkaar liggen ontstaat er makkelijk een besmetting door bv likken, waardoor bacteriŽn via de plasopening in de richting van de blaas kunnen gaan. Daarom lopen poezen ook meer risico dan katers om een blaasontsteking te krijgen (en katers met een penisamputatie idem): de plasbuis is wijder en korter, dus toegankelijker. Een gezond darmklimaat, met voldoende goede bacteriŽn in deze omgeving, zou de blaas mogelijk kunnen beschermen. Hebben de bacteriŽn eenmaal de blaas bereikt dan is het kwaad geschied. De gezonde blaas is nl. steriel.
Ik hoop van harte dat ik het zo goed verwoord heb. Ben krijgt iedere dag 3 ml lactulose: hij eet alleen droogvoer, hopelijk drinkt hij voldoende maar ik twijfel daar een beetje aan, dus theoretisch is hij een prima kandidaat voor blaasproblemen. Hopelijk helpt de lactulose een beetje.

woensdag 21 mei 2003

Het zit erop. Ben heeft zich vannacht keurig gehouden ook al had hij honger. Bij het opstaan heb ik ze meteen in de poezenkamer opgesloten, want Coco had allang in de gaten dat er iets aan de knikker was. Paniek alom. Eerst met Ben naar de d.a. gegaan. De nies-vaccins stonden al klaar.
Drontal in m'n zak gestopt om later te geven. Bij Ben zal dat geen probleem zijn denk ik. Bloed aftappen was een makkie. Uitslag van het bloedbeeld was perfekt. Geen tekenen van een ontsteking, alles echt heel mooi. De nierwaarden was effe slikken voor me: hij heeft nog nooit zulke hoge waarden gehad. Weliswaar net boven de bovengrens, maar ik schrok ervan. Volgens de dierenarts komt dit echter omdat Ben gewoon zwaarder is geworden. Het is wel duidelijk dat hij op het huidige dieet moet blijven want dat doet het geweldig. Hij heeft (afkloppen) geen weigeringen meer gehad om te eten bv. Voor mijn geruststelling hebben we afgesproken dat ik even een plas laat controleren. Als het soortelijk gewicht 1045-1055 is dan is er echt absoluut niks aan de hand.
Vervolgens kreeg hij een lichte narcose en heb ik eindelijk.....ťindelijk alle klitten eruit kunnen kammen. Die rotdingen zaten me zo dwars joh. Ze hadden een fantastische kam, gecoat met een soort tefal tegen statische elektriciteit, die echt alle klitten eruit haalde. Er hoefde niks geschoren te worden. Dotten haar kwamen er af. Die worden opgestuurd om mensen te kunnen testen op kattenallergie. Z'n gebit is goed nagekeken, beetje tandsteen weggekrabt. En tot slot heb ik een paar druppels Liquid Silk op m'n handen gedaan en hem daar mee ingesmeerd. Wat stom dat ze dat spul parfumeren zeg. Maar het resultaat mag er zijn: hij is nog nooit zo mooi geweest.
Vervolgens terug naar huis, en de andere katten opgehaald. Die waren al gestresst van een hele ochtend in de poezenkamer. Maar ja, had ik dat niet gedaan, dan had ik ze nu door het hele huis moeten najagen. Zag ik ook niet zitten. Ze hebben de stress dan ook goed afgereageerd.....prikken ging nog goed, onderzoek ook, alhoewel Joris flink zat te grommen. Maar toen Coco de Drontal kreeg met een pillenschieter werd het een drama. Vorig jaar kotste ze de Vitaminthe eruit, dus ik wou nu weer Drontal. Nu...dat lukt dus niet meer. Coco worstelde en vocht, draaide toch nog haar kop weg, beet de pil door en toen was het mis: speekselen als een gek. Uiteindelijk maar weer Vitaminthe gegeven. Ze was nu tenslotte nuchter. Ik leer het nog wel eens. Ze heeft me flink opengekrabd. Joris probeerde me te bijten, maar dat mislukte. Het verzet bij deze schatjes van poezen was groot. We hebben het met z'n allen overleefd, en met nog een lading voer voor Joris en Ben kon ik triomfantelijk vertrekken, Ä 265.- lichter.
Coco blaast en slaat nu weer naar Ben, want ze vindt het luchtje niet lekker. Ze heeft groot gelijk.

dinsdag 20 mei 2003

Menu van de dag:
rode kater, gewikkeld in meloenschil en gepaneerd met koffieprut.........
Vanmiddag wou Joris via mijn pedaalemmer op de wasmachine springen. Een pedaalemmer met 2 compartimenten: een voor droog afval en een voor nat afval. Helaas had ik op precies hetzelfde moment mijn voet op het pedaal om de emmer te openen. Resultaat: Joris tot z'n oksels in bovengenoemde ingredienten......... giechel.

maandag 19 mei 2003

Goed, zo zie je maar....zodra je besluit om niet te enten, worden er toch nog 3 vaccins tegen Niesziekte vanuit Woerden meegenomen door de echtgenoot van mijn dierenarts, die daar in de buurt werkt. Het is natuurlijk ook heel vervelend om ťťn zo'n dwarsligger in je praktijk te hebben, maar de dierenarts heeft zich toch echt ingespannen om het te regelen. Ik vind het wel verwarrend om met verschillende mensen te moeten praten binnen een praktijk. Ik vroeg naar de assistente die alles bestelt, zodat er geen misverstanden zouden zijn, en kreeg toen te horen dat dit keer de dierenarts zelf de zaak heeft geregeld. Zo te horen vond de assistente het (mij) zelf ook een beetje lastig.

Ik kan de laatste weken geen glaasje water meer pakken in de keuken, of Ben komt als een speer aanrennen: hij wil z'n pipetje met water. Slaat het glas bijna uit m'n handen. Het is nu zover dat ik - als hij ligt te slapen - stiekum mijn glas vul in de badkamer. Want anders krijgen we geen van tweeŽn rust.

zondag 18 mei 2003

De kogel is door de kerk: volgende week woensdag krijgen de katten hun grote beurt. Het wordt een hele happening. Benneke moet vanaf 18.00 uur de avond ervoor nuchter blijven. Hij is als eerste om 8.30 uur aan de beurt: een uitgebreid bloedonderzoek moet nog ťťn keer zijn nierfunktie controleren. Uiteraard een algeheel onderzoek, en ik hoop dat z'n gebit nog OK is. Vervolgens gaat hij onder narcose om voor een gedeelte kaalgeschoren te worden, want zijn achterpoten zijn vanaf de buik voor een flink gedeelte vol klitten en vervilting. Ook z'n staart zit vol grote klitten. De afgelopen weken laat hij zich daar niet meer kammen. Het is een keer gebeurd dat ik over hem heen gebogen stond, en heel voorzichtig kamde, en toen hing hij plotseling met z'n lange voorpoten om m'n nek en z'n neus tegen m'n keel. Niks grauwen, bijten of krabben, maar ik dacht wel....."hoe kom ik los ....." Er moet dus nodig iets gebeuren. Ik zal hem zelf tijdens de narcose helemaal kammen en ze zullen me helpen met scheren.. Zodra hij weer wakker gespoten is race ik met hem terug naar huis, en als ik dan nog kracht genoeg heb moet ik met de andere twee opnieuw richting dierenarts.
Natuurlijk zou ik vroeger ook hebben laten vaccineren. Ik had al besloten om alleen tegen Niesziekte te enten, maar op de praktijk is het toch een probleem om alleen voor mij een heel tray van 24 vaccins te bestellen. Ik ben blijkbaar de enige die geheel naar de individuele behoefte van m'n kat wil vaccineren. Dus ent ik helemaal niet. Ik heb inmiddels een artikel toegezonden gekregen waarin niet alleen voor Kattenziekte, maar ook voor Niesziekte een entschema van 1 x per 3 jaar wordt aanbevolen (na de basisentingen in de eerste paar levensjaren). Dus ik voel me enigszins gesteund in m'n beslissing. Uiteraard is het wel zo dat ik niet naar shows ga, en geen kontakt met andere katten heb. Bovendien zijn geen van mijn katten 100% gezond te noemen. Het immuunsysteem van Coco en Ben is al vaker ter sprake gekomen. Joris is met z'n gruis de enige met een duidelijke ordinaire kwaal.

dinsdag 13 mei 2003

Sinds een tijdje heb ik een zoekmachine op m'n FLUTD-site, en ik krijg iedere week een overzicht van de woorden waar op gezocht is. Heel handig omdat je op die manier te weten komt of je iets moet verbeteren aan je site. Deze week vraag ik me af wat er mis is.
Het bericht luidt:
Here are the top phrases searched:

- 3 for "bronchitis katten"
- 1 for "geslachtstekening"
- 1 for "gronische verkoudheid"

Wat heeft dat met FLUTD te maken?

zondag 11 mei 2003

Ben krijgt babbels. En niet zo'n beetje ook. Volgens mij heeft hij last van z'n hormonen, want hij beet van de week Joris al zo flink in de nek terwijl hij met dat grote lijf over hem heen stond. Gisteravond wou hij niet gaan eten tenzij hij eerst nog een spuitje water had gekregen. Steeds als ik hem in de boom zette, sprong hij er weer uit en rende naar de keuken. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan, omdat ik weet dat ik anders om 2 uur 's nachts wakker geschreeuwd word. Ik ben bang dat ik hem de laatste weken doordat ik de oogdruppels ook in de keuken gaf (3x per dag) een beetje van slag heb gebracht. Bovendien krijgt hij een steeds vettiger vacht vooral op het achterlijf en poten, waar steeds meer klitten ontstaan. Vanochtend begon hij te protesteren met kammen, en probeerde mij te grijpen. Met keiharde stem riep ik hem tot de orde. Hij bleef verder poeslief, alhoewel ik het kammen verder maar oppervlakkig deed. Ik heb dus toch maar de Liquid Silk besteld, en ben bang dat Ben toch onder narcose zal moeten om helemaal gekamd en geschoren te worden. Even de bloedtest en vaccinatie afwachten, want de kans bestaat dat hij ook nog een gebitsreiniging nodig heeft, en dan wordt dat dus een dierenartsbezoek in 2 afleveringen. Hij moet weliswaar ook nuchter zijn voor de bloedtest, maar om nou vaccinatie, bloedtest, narcose, en gebitsreiniging allemaal in 1 keer te doen.....lijkt me teveel van het goeie.

Gisteravond kreeg ik tot mijn verrassing prachtige bloemen bezorgd. Van de "baasjes" van Remmel. De afgelopen weken was ik erg intensief bezig met Remmeltje, een katje bij wie net een penisamputatie was uitgevoerd, en waar nog heel veel problemen mee waren. Ik ben dan een emotionele tuthola maar zit echt even met wazige ogen te kijken. Wat ontzettend lief van deze mensen !!

zaterdag 10 mei 2003

Oh wat was ik om 6.30 uur een tevreden mens. Coco en Joris hadden lekker hun bakje natvoer leeggegeten. Joris een mix van oud en nieuw Waltham - nu Royal Canin natvoer. Zo te zien vindt hij het lekker. Ook Ben at z'n natvoer zoals gewoonlijk: uit z'n bakje naast m'n stoel. Daarna voor Ben de volgende fase: droogvoer moet altijd hoog in de blauwe boom geoffreerd worden, en ik moet er bij blijven staan. Ook dat ging uitstekend en vol enthousiasme. Eenmaal klaar sprong hij nog een plateau hoger naar de top van de boom, om vandaar met evenveel verve alles weer uit te kotsen.....met de blaadjes als vangnet....het was toen 6.50 uur en ik was niet zo happy meer.

zondag 4 mei 2003

Vanochtend bleven we lekker lang in bed liggen. Coco in m'n linkerarm genesteld, Ben ergens aan het voeteneind. Joris vond blijkbaar dat hij niet genoeg ruimte had, en was op de grond gaan liggen ..... beetje gepikeerd geloof ik. Ik belde mijn moeder om te kijken of het goed ging met haar. Ze vertelde dat de relatie tussen haar en het musje (kijk maar hier) een nieuwe fase had bereikt.Nu komt het musje niet alleen brutaal de keuken in, en gaat tussen haar voeten zitten terwijl ze aan tafel zit. Hij gaat ook voor het keukenkastje zitten als hij eten wil hebben. Hij weet dat daar de crackers en het brood bewaard worden. Niet te geloven wat er tussen mens en mus kan ontstaan.
Toen Joris het tijd vond om op te staan sprong hij op bed, keek strak naar Coco, en maakte zich klaar voor de aanval. Ik sprak hem streng toe, want ik had gewoon geen zin in herrie en gekrijs. Coco wachtte echter niet af of mijn macht groot genoeg was, en sprong van het bed. En natuurlijk was het toen toch kermis.....Joris erachter aan, Ben daar weer achteraan....de woonkamer in. Coco had zich blijkbaar ergens verschanst, en Joris kwam tevreden weer terug op bed. Klus geklaard .... dacht hij. Want prompt belandde er met een enorme sprong een veel grotere Maine Coon bovenop z'n rug, en beet hem fel in z'n nek. Ben....de beschermer van Coco. Ik ben maar opgestaan.

vrijdag 2 mei 2003

Voor Dier & Zorg is een elleboog hetzelfde als een knie !!! dus......
Ik heb ze geattendeerd op het feit dat dit m.i. pure misleiding is ( "het eerste consult voor het raadplegen van een dierenarts voor een aandoening van heupen of ellebogen"): als mijn kat een Patella Luxatie heeft in de achterpoten kan ik denken dat het vergoed wordt.....mooi niet hoor! Inmiddels ligt de uitschrijfbrief al klaar voor de post. Ik kap er mee. Wel een behoorlijke teleurstelling. Coco heeft zwakke knieŽn, en ik had het idee dat een eventuele operatie vergoed zou worden. Alles wat ik momenteel aan mijn katten uitgeef (en wat ik redelijkerwijs kan voorzien) wordt niet vergoed behalve een gebitsreiniging op medische indicatie. Nou....die kan ik zelf wel betalen van die Ä 200 die ik uitspaar. En Katja, je kunt inderdaad onder sommige omstandigheden onder een meerjarig contract uit. Daar zijn regels voor. In dit geval dus wel, en dat geven zij zelf ook in hun brief aan.