TERUG
VOLGENDE
INHOUD
HOME
EMAIL

 
8-B:  Idiopathische Cystitis

 

 
Feline Idiopathische Cystitis:
ook wel Idiopathische Blaasontsteking of Feline Interstitiële Cystitis genoemd.
 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Situatie: 
je kat heeft steeds opnieuw een blaasontsteking, vaak met bloedplassen, en een uitgebreid urineonderzoek wijst uit dat er geen gruis aanwezig is. 
De dierenarts heeft een echo en/of röntgenfoto van de blaas gemaakt, en daarop zijn geen afwijkingen te constateren. 
Hij heeft een blaaspunctie gedaan (zie hoofdstuk 6) om zo steriele urine op kweek te laten zetten zonder resultaat.

Als dit allemaal gedaan is zonder resultaat zal de conclusie luiden dat je kat waarschijnlijk een idiopathische blaasontsteking heeft. Dit geldt voor een groot percentage van de steeds terugkerende blaasontstekingen. Voor verhelderende informatie over idiopathische blaasontsteking raad ik je aan om dit artikel van dierenarts Liesbeth Winius te lezen.
 

Wat kan er allemaal gedaan worden.

Het is dus een kwestie van elimineren.
Omdat de oorzaak van de klachten onbekend is, wordt behandeling wel een zoektocht die heel veel geduld en liefde vergt. Behandeling is vooral gericht op verlichting van de klachten. De symptomen van de idiopathische blaasontsteking blijken heel vaak vanzelf na enkele dagen tot weken weer te verdwijnen.

1. Stress 
Lijkt een heel belangrijke rol te spelen, maar stress is moeilijk te duiden, en kan door van alles veroorzaakt worden: verandering van omgeving, van het weer, nieuwe huisgenoten of huisdieren, andere plek van de kattenbak, of als je andere werktijden krijgt of bv.een ander dieetvoer.
  • Probeer optimale kattenbakfaciliteiten te geven (brandschoon, rustige plaats, voldoende bakken met deksel en zonder deksel, en vooral: groot genoeg !!!!). Verander niet steeds van kattenbakvulling, en áls je dat doet doe het dan geleidelijk. 
  • Zorg voor voldoende speel- en klimgelegenheid.
  • Je kunt proberen of de Feliway Feromonenverdamper (verkrijgbaar bij de dierenarts) effekt heeft.
  • Probeer plotselinge dieetwisselingen zoveel mogelijk te voorkomen. Als er andere voeding wordt voorgeschreven, zorg dan dat de overgang niet te snel gaat tenzij de dierenarts anders voorschrijft.


2. Voeding
Soms kan een urineverzurend dieet voorgeschreven worden, maar niet in alle gevallen. Natvoer werkt (als het tenminste gegeten wordt), vaak beter dan droogvoer. Probeer dagelijks een paar kleine porties te geven: voldoende vocht is heel belangrijk. 

3. Blaasontspanner en pijnstiller
Als je kat weer eens een aanval heeft kunnen blaasontspanners en pijnstillers voorgeschreven worden.

4. Antidepressivum 
In sommige gevallen kan een dierenarts een behandeling met een antidepressivum voorschrijven.

5. Blaaswandversterking
Er is een middel dat de slijmlaagbekleding van de blaaswand versterkt. Het zal niet in alle gevallen helpen: ook hier is het weer een kwestie van overleggen met de dierenarts of dit voor jouw kat te proberen is. Een van de middelen waar goede resultaten mee geboekt lijken te worden is Cystease van de firma CEVA. Kijk op deze pagina voor produktinformatie.

 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.