TERUG VOLGENDE INHOUD HOME EMAIL

 
6. Hoe vangt de dierenarts een plas op?

Leegknijpen van de blaas. 
Door druk op de blaas wordt urine naar buiten gebracht. Dit moet voorzichtig en vakkundig door een dierenarts gedaan worden, want als de blaas in een slechte conditie verkeert kan deze bij ondeskundig uitgeoefende druk bijvoorbeeld scheuren.
Urine die op deze manier is opgevangen is niet steriel.

Catheterisatie.
Een dunne catheter wordt via de plasbuis in de blaas gebracht, waarna de urine opgevangen kan worden. Dit gebeurt meestal onder verdoving. Urine die op deze manier is opgevangen is niet steriel.   

 catheterisatie

Blaaspunctie.
Met een naald wordt via de buikwand rechtstreeks vanuit de blaas urine opgenomen. Normaal gesproken gebeurt dit zonder een roesje, maar als een kat erg gestressed is kan dat soms wél nodig zijn. Mijn katten zijn goed te hanteren en daar was het geen enkel probleem. Een blaaspunctie (of Cystocentesis) kan alleen gedaan worden als de blaas voldoende urine bevat. Is dat niet het geval dan kan je kat even opgenomen worden zodat de dierenarts kan bepalen op welk moment de blaas genoeg gevuld is om een punctie te verrichten.
Deze urine is wèl steriel en kan gebruikt worden voor een bacteriologisch onderzoek.

Spontaan geloosde urine. 
Soms lukt het niet om thuis urine op te vangen. De kat kan dan even worden opgenomen bij de dierenarts, en afgezonderd in een apart verblijf, waar de kat dan urine loost.


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.