TERUG VOLGENDE INHOUD HOME EMAIL

 
5. Mijn eigen ervaringen met plas opvangen.

Als je merkt dat je kat plasproblemen heeft, ga je uiteraard naar de dierenarts. Het is handig om dan meteen een plas mee te nemen. Maar hoe krijg je die te pakken?

Heel vroeger bij m'n eerste gruiskat wachtte ik tot hij op de bak ging, en duwde dan een lekker zachte dot watten onder z'n achterste, waar hij dan overheen plaste (natte hand nam ik voor lief). Maar dat is een slechte methode, omdat eventueel aanwezig gruis, ontstekingscellen etc. meestal achterblijven in de uitgeknepen watten. 

In de loop der jaren heb ik ontelbare plasjes opgevangen. Voor mijn kater Joris heb ik in het begin 2 maanden lang iedere week deze oefening moeten doen, waarna ik met plas op de fiets naar de dierenarts sjeesde, terwijl hij lekker lag te slapen. Voor Ben moest ik soms iedere dag plas opvangen.

Hier volgen wat tips, maar dan praat ik wel over binnenkatten (ik heb geen ervaring met buitenkatten).
Bestudeer eerst het plasgedrag van je kat: sommige gaan plassen zodra je eten gaat klaarmaken, andere plassen juist ná het eten. Een kattenbak met schoon grit is ook vaak onweerstaanbaar, zéker tegen de tijd dat er een flinke plas in de blaas zit. Een kommetje bouillon geven wil ook wel helpen trouwens.

Zorg dat je een schoon potje hebt. En het allerbelangrijkste: een soep- of sjulepel, of een schaaltje dat in de palm van je hand past. Dit alles moet helemaal vrij zijn van zeepresten! Zeepresten beïnvloeden de uitslag van het urineonderzoek. Verder is nodig een grote dosis geduld en rust.

Gemiddeld plast een gezonde kat iedere 5 tot 7 uur. Kijk wanneer hij plast, en ga dan ongeveer 5 uur later "in de aanval". Haal de kap van de bak af, blijf "onopvallend" in de buurt, en als hij op de bak gaat: klaar staan tot hij echt door de knieën zakt en begint te plassen, en dan toeslaan. Kommetje onder de staart zónder een lading grit erin mee te scheppen, en rustig laten uitplassen, desnoods over je hand heen. En dan hopen dat je goed gemikt hebt. Met een schone pipet urine opzuigen en in potje doen, of gewoon overgieten. Potje meteen in de koelkast totdat je naar de dierenarts kunt.

Een plas moet zo snel mogelijk naar de dierenarts gebracht worden omdat de waarden veranderen naarmate de plas "ouder" wordt, en er zo een vertekend beeld ontstaat. Een nuchtere ochtendplas is het mooiste.

Een andere methode (die bij mijn katten leidt tot woedende protesten en een plasstaking) is om de kat af te zonderen. Je kunt dat doen met een bak zonder grit, of met KatKor of schoon aquariumgrint, net zo lang totdat hij geplast heeft. Probleem is dan dat je niet weet hoe oud de plas is, omdat je niet ieder kwartier gaat kijken of het gelukt is. Ik vind opsluiten zielig, en dat is een zwakke uitgangspositie. Bovendien weigeren mijn katten om te plassen op een kale ondergrond. De bak vullen met KatKor werkt ook niet: dat vinden ze leuk speelgoed, dus niet om op te plassen, maar om mee te voetballen.

Ik ben vaak om 04.00 uur opgestaan omdat rond die tijd mijn katten meestal aktief worden. Ik geef toe: je moet er iets voor over hebben, en je moet ook geluk hebben. Soms zat ik echt de hele nacht tot vroeg in de ochtend te wachten, omdat volgens mijn berekening Joris rond middernacht zou moeten plassen. Maar het gebeurde me ook een paar keer dat ik gewoon een schone bak neerzette, hem even ergens vandaan plukte,een kusje gaf en tegen hem zei: schat doe even een plas voor me? En jawel ... hij deed het zo maar, terwijl hij me strak zat aan te kijken, zo van... én wat krijg ik nou van je?
Ik ben er nog altijd  in geslaagd om een plas in te leveren. Een paar keer zelfs van 3 katten tegelijk.

 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.