TERUG VOLGENDE INHOUD HOME EMAIL

 
4. Plas opvangen voor onderzoek.

Het kan een lastig klusje zijn om een plas op te vangen. Zeker als je kat een blaasontsteking heeft, is dat bijna onmogelijk vanwege de heel kleine plasjes, soms nog maar druppeltjes. Ga desnoods zónder plas met je kat naar de dierenarts. Als het goed is moet je dan later alsnog een plas opvangen. Een pijnstiller kan dan helpen: je kat zal hopelijk beter kunnen plassen zodat je makkelijker op kunt vangen. 
Je moet zelf een methode ontdekken die het beste werkt. Veel hangt af van de huiselijke omstandigheden (aantal katten, aanwezigheid van kinderen, weinig tijd hebben enz.), en van het karakter van je kat.

Mijn tips:

  • Blijf rustig en geduldig
  • Verander zo weinig mogelijk aan de dagelijkse routine
  • Observeer het plasgedrag van je kat
  • Gebruik schoon opvang- en bewaarmateriaal (geen afwasmiddel gebruiken)
  • Doe de urine meteen in de koelkast (zie hieronder)
  • Breng de urine zo snel mogelijk naar de dierenarts


Voor makkelijke katten: verander zo weinig mogelijk, laat de bak gewoon staan, maar blijf in de buurt. Trek voldoende tijd uit, en sta desnoods heel vroeg op. Kijk naar het plasgedrag van de kat: gaat hij voor of juist na het eten plassen, of plast hij direkt als je 's ochtends opstaat. Vaak gaat een kat op de bak zodra je die schoongemaakt hebt: een goeie truuk dus. Zodra je kat begint te plassen - maar niet te snel !! - duw je een schaaltje of sjulepel onder z'n achterste. Dit is de voor de kat minst stressvolle methode. Beter dan opsluiten. 

Voor schuwe katten: gebruik eventueel KatKor korrels (vaak te koop bij de dierenarts) of schoongewassen aquariumsteentjes, die niet absorberen. Je kunt de kat opsluiten met een bak met deze vulling. Probeer de urine na het plassen zo snel mogelijk over te brengen in een containertje, en in de koelkast te zetten. De KatKor of aquariumsteentjes kun je na gebruik goed spoelen met water, en hergebruiken.


katkor

Je kunt ook proberen om in een lege bak een plastic kattenbakzak te doen. Als je geluk hebt wil een kat daar ook nog wel eens een plas op doen. Als de plas gewoon op de grond ligt kun je die opzuigen met een schoon spuitje en in een schoon potje doen. Meestal is die urine dan vervuild, maar het is beter dan niks. 

De urine moet bewaard worden in de koelkast !
maar sommige dierenartsen willen dat juist niet!  Vraag dus aan je dierenarts wat zijn/haar beleid is voordat je urine gaat opvangen.

Mij is door m'n dierenartsen geleerd: urine onmiddellijk na het opvangen in de koelkast zetten, en zo snel mogelijk bij de dierenarts brengen voor onderzoek. Doe je dit niet dan krijg je al heel snel bacteriegroei, waardoor de pH stijgt. En dat bevordert de groei van kristallen enorm, waardoor je een vertekend beeld krijgt.

Ik heb vroeger zonder probleem een plas van 12 uur oud mogen inleveren, maar in de loop der jaren is dit al meermalen bijgesteld. Tegenwoordig mag een plas bij mijn dierenarts niet ouder zijn dan zo'n 3-4 uren, mits bewaard in de koelkast..

Er zijn ook dierenartsen die een heel ander beleid hebben: zij willen juist niet dat je de urine in de koelkast bewaart, en dat je liefst binnen 2 uur de plas inlevert.

Thuis opgevangen urine geeft nooit een 100% accuraat beeld. Er is altijd sprake van niet-steriele urine, ongeschikt dus voor een bacterie-onderzoek. Maar dit is wel de minst stressvolle methode om te bepalen of er sprake is van een blaasontsteking, en of er gruis aanwezig is.

Voor mijn eigen ervaringen: zie volgende hoofdstuk.

Hier volgt de methode van Christie:
Plas opvangen:
Ik ga met de kat wiens plas ik moet hebben in een aparte kamer zitten met een kattenbak zonder deksel, zodat je er beter en sneller bij kan. Geduld is wel een schone zaak hoor! Naast mij ligt een soeplepel...klinkt raar maar werkt perfect. Niet teveel op de kat letten enzo, dan hebben ze zo door dat je wat van ze moet....Als kat begint te graven, nog even wachten met de lepel...pas als kat gaat zitten en plassen, kan ie niet meer stoppen en tjoep jij gauw die soeplepel onder de staart...overgieten in een zeepvrij, dus ook niet met afwasmiddel afgewassen potje en liefst direct naar dierenarts brengen. Moet je nog even wachten, dan potje in koelkast. Nou, zo doe ik het dus. 
Je kunt bij de dierenarts ook een zakje kopen met speciale korreltjes die de plas niet opzuigen zegmaar, zit al een pipet en potje bij, maar mijn heren vertikken het op die korrels te piesen, vandaar mijn soeplepelverhaal.
Doen hoor!! Blijkt het niets lichamelijks te zijn, kun je ermee aan de slag op een andere manier, maar altijd eerst urine laten checken!


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.