TERUG VOLGENDE INHOUD HOME EMAIL

 
15. Tips en attributen

DAGBOEK:
Maak een dagboek, want dit is handig als je in geval van nood naar een weekendarts of spoedkliniek moet.
Noteer hierin:

 • Data van bezoeken aan de dierenarts.
 • Voorgeschreven medicijnen.
 • Welke onderzoeken zijn gedaan.
 • Welk dieet wordt voorgeschreven.
 • Wat zijn de uitslagen van urineonderzoeken. Noteer de volgende waarden: pH,  Bloed, Glucose, Protëine, Soortelijk gewicht, Sediment.
GENEESMIDDELEN:
afhankelijk van het probleem krijgt je kat antibiotica voorgeschreven.
Als je kat moeilijk te "pillen" is kun je vragen of Convenia geschikt is. Dat is een injektie die 14 dagen werkzaam is zodat je geen pillen hoeft te geven. Convenia is echter niet altijd geschikt.

Ik vraag bij een blaasontsteking altijd om een pijnstiller: meestal komt de blaas daarmee tot rust, en kun je eindelijk een plasje opvangen voor een controle. Maar vooral ook zal het risico op onzindelijk gedrag wat kleiner worden (kattenbak = pijn, dus zou de kat elders kunnen gaan plassen).

Belangrijk bij pillen geven:
na het slikken van een pil moet je je kat iets te eten of te drinken geven, anders kan de pil in de slokdarm blijven steken. Wij mensen moeten tenslotte ook de meeste medicijnen met een glas water innemen. Geef een spuitje met water (pas op voor verslikken, spuit via de zijkant van het bekkie), of een paar brokjes van z'n dieetvoer, of een klein beetje van z'n blikvoer.

Een pil verstoppen in het voer is onverstandig: veel katten eten dan ofwel niks, of ze eten lekker om de pil heen. Meestal kun je die pil dan niet meer gebruiken, of je weet niet hoeveel er naar binnen is gegaan.

Een antibioticum-kuur moet je altijd helemaal afmaken, óók als je kat weer  helemaal beter lijkt.

Truuk: sommige pillen hebben een lekker smaakje. Een handige truuk is dan om je kat (liefst samen met je andere katten, want zien eten doet eten) een paar brokjes stuk voor stuk te geven en dan opeens de pil te geven. Meestal gaat die dan vanzelf mee naar binnen. Let wel op dat andere katten niet per ongeluk die pil jatten.

DIERENARTS:
Zorg dat je zoveel mogelijk één en dezelfde dierenarts consulteert. Vooral in een groepspraktijk is het wel eens voorgekomen dat zich wel 5 verschillende dierenartsen bemoeiden met een kat. Daardoor kan de aandacht versnipperd raken en soms verwarring ontstaan. Zo'n groepspraktijk kan echter weer gunstig zijn als je er met je eigen vaste dierenarts niet uitkomt. Een frisse blik van een collega kan verhelderend werken.

NOTEER goed welk dieet je kat gebruikt. Soms zit er in een paar letters enorm verschil.
Bijvoorbeeld: 
Hill's Prescription Diet Feline s/d = dieet om struviet op te lossen
Hill's Prescription Diet Feline c/d = dieet om struviet te voorkomen
Hill's Prescription Diet Feline x/d = dieet om oxalaat te voorkomen

GEEN GARANTIE:
Onthoud goed dat het gebruik van een dieetvoer geen garantie biedt dat de klachten niet zullen terugkeren. Blijf dus alert !! Ik liet minimaal 3 keer per jaar een urinecontrole doen van Joris als hij stabiel was, en vaker als ik zijn plasgedrag niet vertrouwde.

ATTRIBUTEN OM IN HUIS TE HEBBEN:

 • Opvangcontainertjes
 • Spuitjes zonder naald om urine op te zuigen
 • KatKor (bij dierenarts) of GEWASSEN aquariumgrind als bakvulling voor het opvangen van urine.
Handig om te hebben na een operatie zoals een penisamputatie:
 • Bench (klik op de link voor foto) te huur bij dierenspeciaalzaak, of vragen bij dierenarts i.v.m. mogelijke onzindelijkheid, beperking van beweging na een operatie.
 • Vetbed te koop in dierenspeciaalzaak of online, zie Hoofdstuk 16-Links. Je kat ligt droog zelfs als er op geplast is, en het is wasbaar.
Als je kittens in huis hebt, en een gruiskat die dit kittenvoer écht niet mag eten, dan kan de voerkist voor de kittens een mooie oplossing zijn. Klik op het fotootje voor een beschrijving en grotere foto's.

Foto ©Maret Andersen

MEERDERE PILLEN TOEDIENEN IN EEN CAPSULE

Na een operatie moest ik mijn kater Ben een heleboel pillen geven.
Hij kreeg 's ochtends 3 Tolfedine, 3-kwart Baytril, en 1-kwart Zitac.
Hij kreeg 's avonds 3 Tolfedine en 1-kwart Zitac.
Ik stopte alles voor de ochtend bij elkaar in 'n lege capsule nummer 3. De Zitac kon er nét niet meer bij en ging in een 2e capsule. Voor de avond maakte ik dan uiteraard nog een andere capsule. Op deze manier hoefde Ben maar een paar keer te slikken.

Wat heb je dan nodig:

 • een kat die toestaat dat je iets in z'n bekkie gooit (achterin de keel mikken dus)
 • lege capsules nummer 3 bij de apotheek te kopen. Nummer 2 is erg groot, en nummer 4 vind ik te klein om vast te houden, en je kunt er niks in kwijt.
 • een pillensnijder, bij de apotheek te koop
Een capsule is niks anders dan een beetje gelatine dat in de maag smelt.
Het is niet zo makkelijk om een capsule stuk te bijten; als het een keertje verkeerd gaat en hij weer uitgespuugd wordt probeer je het gewoon opnieuw. De gevulde capsule tusen 2 vingers houden, dompelen in warm maar niet te heet water, en in de keel mikken. Als het goed is glijdt de capsule vanzelf naar binnen.

ATTENTIE: altijd even overleggen met je dierenarts of een bepaald medicijn op deze wijze gegeven mag worden. Ik kan me voorstellen dat er soms een medicijn is dat een werking in de slokdarm zou moeten hebben, en dan is een capsule niet geschikt lijkt me. Vaak weet een dierenarts het niet, en ik bel dan zelf de fabrikant van het medicijn. Ook als je een pil wilt gaan vergruizen: eerst overleggen met de dierenarts!

Tot slot: als je een rustige kat hebt die goed pillen slikt, dan is het geven van een capsule véél gemakkelijker. Geen vieze smaak, geen gekwijl. Je moet gewoon bij jezelf even iets overwinnen, omdat wij het niet gewend zijn om een capsule aan een kat te geven. En je onzekerheid wordt in het begin overgebracht op je kat: jullie moeten allebei even wennen. Ik ken iemand die aan een heel jong katje op deze manier een pil geeft en dat gaat prima.


KATTENBAKKEN
Zorg dat er voldoende kattenbakken zijn, dat ze altijd schoon zijn, op een rustige en toegankelijke plaats staan, en dat ze groot genoeg zijn!
Kijk nog even bij Hoofdstuk 12  Blaasproblemen voorkomen

Kattenbakken zijn er in allerlei vormen en maten, met en zonder deksel, met en zonder brede (los opzetbare) rand, ronde bakken, hoekbakken, rechthoekige bakken .....
En toch beantwoordt een bak soms niet aan de specifieke wensen van een specifieke kat, en gaat een inventieve eigenaar zelf aan de slag om de bak aan te passen. Kijk hier naar de Kattenbak Parade, met dank aan de mensen die me foto's stuurden hiervoor. 


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden. 
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.