TERUG VOLGENDE
INHOUD HOME EMAIL

 
12. Blaasproblemen voorkomen.
 

KATTENBAK:
Als een kat geen goede "plasfaciliteiten" heeft, dan kan hij z'n plas gaan ophouden, wat de kans op problemen vergroot. De volgende zaken zijn belangrijk, zeker als je merkt dat een kat onzindelijk is:

 • Superschone kattenbak
 • Vaak is een kattenbak veel te klein !!
 • Voldoende kattenbakken: veel katten willen niet op 1 bak plassen én poepen
 • Rustige en goed toegankelijke plekken voor de kattenbakken
 • Zet geen etensbakjes in de buurt van de kattenbakken
 • Kattenbakvulling die de kat prettig vindt
 • kattenbakken met en zonder deksel
 • Gebruik bij het schoonmaken van de bakken een klein drupje chloor. Goed uitspoelen.
 • Zorg dat de katten elkaar niet verjagen van de bak: plaats dan meer bakken in verschillende kamers
OVERGEWICHT:
Zorg dat de kat niet te dik wordt. Te zware katten hebben een verhoogde kans op blaasproblemen. Hou je kat aktief. Het is helemaal niet erg als er niet de hele dag een bak met brokjes staat, zeker niet als je kat die als een "stofzuiger" naar binnen werkt. Er zijn bijvoorbeeld diverse soorten voerballen te koop waar je brokjes in doet zodat je kat moeite moet doen om bij z'n brokjes te komen. Een beetje hongerige kat heeft veel meer de neiging om aktief te zijn en te spelen.

DRINKWATER:
Als een kat niet voldoende drinkt, raakt zijn urine sterk geconcentreerd, waardoor makkelijker kristallen (of blaasgruis) gevormd kunnen worden. Als de urine van poes of (gecastreerde) kater erg sterk ruikt, dan is de kans groot dat de urine te sterk geconcentreerd is, en moet meer aandacht aan het drinken besteed worden.
Je kunt zorgen voor:

 • Voldoende drinkbakken op diverse plekken in huis
 • Verschillende soorten drinkbakken: steen, aardewerk, rv-staal, plantenpot, kraan, binnen-fonteintje
 • Verschoon het water 2 keer per dag, en maak de drinkbakken goed schoon
 • Geef 2 eetlepels warm water door het blikvoer heen gemengd
 • Als de kat uitsluitend brokjes eet, en weinig drinkt, probeer dan eens 2 eetlepels water over de brokjes (niet teveel brokjes) te doen vlak voordat je het aanbiedt. Kans bestaat dat hij al etende het water mee opslobbert.
Een gruiskat zou per dag in totaal ongeveer 200 ml water (ongeveer een flink glas) moeten binnenkrijgen. Via z'n voer of als drinkwater. Maar dat is dan wel de ideale hoeveelheid. Meestal lukt je dat niet (bij mij is het in ieder geval een doorlopend probleem). Toch moet je vooral de moed niet opgeven en blijven proberen om er zoveel mogelijk in te krijgen. Voldoende water is ongeveer net zo belangrijk als medicijnen of dieet.

VOER:
vaak zal een kat die blaasgruis heeft gehad op een blaasgruisvoorkomend dieet worden gehouden. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn: als er andere blaasproblemen optreden kan het zijn dat de dierenarts een ander advies gaat geven. Hou daarom goed contact over je kat en zijn dieet.

Voor gezonde katten kun je alleen maar hopen dat het goed gaat. Veel katten hebben gelukkig nergens last van. Wel kun je zorgen voor een goede kwaliteit voer, waarin niet teveel magnesium zit. Geef vis en hart met mate, want dit bevat veel magnesium. Geef liever niet alleen droogvoer, maar bied daarnaast dagelijks een kleine portie blikvoer aan gemengd met 2 eetlepels warm water. 

STRESS:
Onderzoek heeft uitgewezen dat stress een van de grote veroorzakers van blaasproblemen is.
Probeer stress in huis te voorkomen en laat bijvoorbeeld "wildplassen" niet voortduren, besteed daar aandacht aan. Soms leven mensen een paar jaar met onzindelijke katten en zijn het dan opeens zat en dumpen ze in het asiel. Voorkom dat en doe iets zodra je het merkt.
Als katten onderling veel ruzie maken, probeer dan eens de Feliway feromonenverdamper, die je in het stopcontact steekt. Verkrijgbaar bij de dierenarts.


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.