TERUG VOLGENDE INHOUD HOME EMAIL

 
11. Penisamputatie.

Als je kat steeds opnieuw een gruisverstopping krijgt ondanks een strikt dieet en herhaalde antibioticumkuren, dan kan een penisamputatie overwogen worden. Hierbij wordt tijdens een operatie het uiteinde van de penis verwijderd. Afhankelijk van de conditie van je kat, en de werkwijze van je dierenarts, zal je kat misschien een paar dagen opgenomen worden.

De eerste dagen heeft je kat een catheter, en krijgt hij een antibioticumkuur plus pijnstillers. Als hij naar huis mag, zul je hem de eerste tijd goed moeten observeren. Volg de voorschriften van de dierenarts, zorg voor héél goede hygiëne.

Het kan handig zijn om de eerste dagen van herstel je kat in een bench te houden,omdat de urine uit de catheter zal druppelen. Doe een kattenbak in de bench, en een lekkere slaapplaats (makkelijk wasbare spullen), en eten en drinken natuurlijk. 
Een bench (klik voor foto) is een grote kooi die je bijvoorbeeld kunt huren bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Dit moet je bijtijds regelen voordat je kat thuiskomt.

Het "voordeel" van een penisamputatie is dat het aanwezige gruis makkelijker met de plas afgevoerd kan worden via de wijdere opening van de plasbuis. De kans op verstopping is nu zeer gering. Wees je er goed van bewust dat een penisamputatie op zich niets verandert aan de gruisvorming. Ook de kans op blaasontstekingen blijft bestaan, en is zelfs iets verhoogd door de wijdere uitgang die er nu gemaakt is, waardoor bacteriën nu misschien makkelijker binnen kunnen komen..

Het is dan ook een operatie die pas in uiterste instantie uitgevoerd zal worden, als alle andere maatregelen niet helpen. De kat zal ook na een penisamputatie op zijn dieet moeten blijven omdat er ook dan nog steeds gruis gevormd wordt.


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.