TERUG VOLGENDE INHOUD HOME EMAIL

 
10. Behandeling van blaasgruis.
 

Blaasgruis kan zowel bij poezen als bij katers voorkomen.

Poezen hebben een korte en wijde plasbuis, en kunnen daarom blaasgruis meestal gewoon uitplassen. De kans dat zij blaasontsteking krijgen is iets groter dan bij katers juist vanwege die wijde korte plasbuis. Katers hebben een veel langere en aan het einde nauwere plasbuis. En daar kunnen dus heel makkelijk verstoppingen ontstaan.
 

Pas op bij katers.

Als je hebt ontdekt dat je kat plasproblemen heeft en het betreft een kater, dan zul je extra alert moeten zijn. Als hij voortdurend op de bak gaat zitten persen, klagelijk miauwend, en er komt geen of nauwelijks plas, ga dan onmiddellijk (!!) naar de dierenarts.
Als de kat niet kan plassen, raakt de blaas overvol. Hierdoor kunnen de nieren niet langer de afvalstoffen afvoeren en begint een acute niervergiftiging. De afvalstoffen blijven in het bloed waardoor de kat zich snel zieker gaat voelen. De kat gaat braken, de ogen gaan diep liggen, hij raakt onderkoeld en steeds suffer, en raakt uiteindelijk in een coma. Hij kan binnen 24 uur na een verstopping al overlijden. Ook kan door een overvulde, dus overrekte blaas een blaasverlamming ontstaan, maar de blaas kan ook scheuren.
 

   Dierenkliniek de Beemd

Verstopping:

De plasbuis kan bijvoorbeeld verstopt raken door een propje eiwitten met wat kristallen vermengd, of door blaasgruis. 
Bij een verstopping brengt de dierenarts een catheter via de plasbuis naar binnen. Zo kan meestal de verstopping worden opgeheven en de blaas worden schoongespoeld. Soms krijgt de kat een infuus om goed "door te spoelen". Ook zal een antibioticumkuur worden voorgeschreven en een pijnstiller. Soms kan een verstopping zich herhalen, waardoor steeds opnieuw gecatheteriseerd moet worden met de hele bijbehorende behandeling. In uiterste instantie kan besloten worden om  een penisamputatie uit te voeren.
 

catheterisatie

Behandeling van blaasgruis:

Het is dus van belang om te weten om wat voor soort gruis het gaat.

Oxalaten zijn niet door een dieet op te lossen. Gelukkig komen oxalaten veel minder voor. Soms kan het nodig zijn om een oxalaatsteen operatief te verwijderen. Er bestaat wel speciaal dieetvoer om herhaling van oxalaatvorming te helpen voorkomen.

Struvieten zijn gelukkig op te lossen door middel van een speciaal gruis-oplos-dieet, tenzij er te grote steentjes zijn gevormd. In dat geval moet er geopereerd worden. Het meeste succes heb ik altijd gehad met Hill's Prescription Diet s/d in blikvorm. Dit gaf ik 3 keer per dag, en dan nog aangelengd met 2 eetlepels heet water. Zo ontstaat een dikke brei, en spoelt de kat goed door, zodat aanwezig gruis afgevoerd kan worden. Maar wat voor de ene kat werkt, werkt voor de andere kat weer niet. Je dierenarts zal je misschien een paar geschikte dieten meegeven. Vraag dan altijd ook om de natvoer-variant.

Het is heel belangrijk om de voorschriften van de dierenarts strikt op te volgen. De antibioticumkuur moet helemaal worden afgemaakt, en er zal opnieuw een urinecontrole gedaan moeten worden om te kijken of de ontsteking genezen en het gruis verdwenen is. Hierna kan een struviet-voorkomend dieet worden voorgeschreven, om te zorgen dat het gruis niet terugkomt. Ik liet ook in deze fase regelmatig urinecontroles doen, om zeker te weten dat het dieet goed werkte. 

Omdat de kans bestaat dat een kat bij herhaling gruis vormt is het verstandig om dit urineverzurende, gruisvoorkomende dieet aan de kat te blijven geven. Je dierenarts zal je hierin adviseren. 
Geef geen kattengras: dit verhoogt de pH.
Geef geen snoepjes of andere lekkernijen !! Ook kleine snacks verhogen het risico dat er opnieuw gruis gevormd wordt. Ik heb dat zelf helaas moeten ondervinden met Joris. Na 3 jaar zonder gruis kreeg hij een terugval omdat ik te vaak smokkelde. 

Kat op dieetvoer en andere gezonde katten in huis:
moet je apart voeren ja of nee?

Vroeger werd gezegd dat gezonde katten prima konden mee-eten van het gruisvoorkomende dieetvoer, zodat je ze niet apart hoeft te voeren.
Tegenwoordig is men daar een beetje van teruggekomen. Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar de effekten van dieetvoer, en men heeft gemerkt dat een Prescription diet (oftwel een dieetvoer op recept) soms schadelijke gevolgen kan hebben voor gezonde katten. Net zoals je medicijnen alleen gebruikt wanneer je een kwaal hebt, dien je in principe een dieetvoer alleen te gebruiken als het nodig is en op voorschrift van de dierenarts...
Je loopt bijvoorbeeld bij een struvietvoorkomend, dus een verzurend dieet, een risico dat een gezonde kat, die daar aanleg voor heeft, een te lage pH gaat krijgen. Daardoor bestaat er kans dat deze kat bv. oxalaten gaat vormen. Als het door omstandigheden onmogelijk is om een kat apart van de rest te voeren, dan kun je soms niet anders dan alle katten op het dieetvoer zetten. Bij twijfel kun je ook nog de fabrikant bellen. Telefoonnummers staan in hoofdstuk 14. 

Wees vooral voorzichtig bij kittens jonger dan 9-12 maanden, en uiteraard bij katten die al op en ander dieet staan.

Hill's s/d struvietoplossend dieetvoer mag NIET aan gezonde katten gegeven worden.

PAS OP: 
Veterinaire dieetvoeders, dus óók struviet-oplossend en struviet-voorkomend dieetvoer, zijn dieetvoeders "op recept" waar een diagnose van een dierenarts aan vooraf gegaan is. Ga niet zelf online iets kopen zonder diagnose, en zorg voor regelmatige controles.

In dierenwinkels wordt steeds vaker "hoogwaardig struviet-voorkomend voer" aangeboden. Maak niet de vergissing om zonder de dierenarts te raadplegen over te stappen op dit soort voer. Het zou kunnen resulteren in herhaling van de problemen, gevaar voor je kat, en een hogere rekening bij je dierenarts.


 
© M.A. de Boer 2002-2013. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.